MINIMALISTYCZNA KUCHNIA - SAŁATKA GRECKA
Dzisiaj wrzucam przepis na najpyszniejszą sałatkę grecką ever! Niewiele składników, przygotowanie które zajmuje 10 minut i smak który rekompensuje wszystko :)
Photo by Loes Klinker on Unsplash
Słowem wstępu w kwestii składników - w trakcie sezonu warzywa kupcie na lokalnym bazarku. Poszukajcie
prawdziwego sera feta - powinien być zrobiony tylko z mleka owczego,
niektóre mogą posiadać dodatek mleka koziego. Sery kanapkowe które są
podobne do fety, są bardzo słone, mają kiepską konsystencję i dużo
niepotrzebnych dodatków.
SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) |
2 pomidory
2 ogórki szklarniowe, lub 4 ogórki gruntowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250g sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy
pieprz
PRZYGOTOWANIE |
Pomidora kroję w gruba kostkę, ogórki na 4 części i w grubsze kawałki, cebulę w cienkie piórka. Oliwki rozgniatam w palcach na pół. Składniki mieszam z oregano, pieprzem i oliwą. Na sam koniec dodaję pokruszony w kawałki ser feta i mieszam wszystko jeszcze raz.
W sumie to wszystko - prosto, szybko i smacznie :) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz